A ZIDI, ZIDIRE, un film despre casă și acasă, despre tradiție și habitat.

Întâlnirea cu profesorul universitar doctor arhitect AUGUSTIN IOAN este un prilej de a repune în discuție, la timpul prezent, temele tradiției și descendenței modelelor.

Tradiția ca inovație și inovația ca adecvare a circumstanțelor noi la sensul tradițional.

Un discurs la timpul prezent despre locul și rolul nostru într-un timp al migrației și secularizării, despre adevărata valoare a spațiului locuit și despre lumină.

O inedită pledoarie pentru re-încreștinarea zidirii.

Arhitectul Augustin Ioan este profesor universitar la Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” din București. Este licențiat în arhitectură (București) și în teologie ortodoxă (Center for Traditionalist Orthodox Studies, Etna, CA, SUA). Este specialist în arhitectură sacră și deține două doctorate: în arhitectură (1998) și în filozofie (2002).

A avut mai multe burse de studii și cercetare (București, Oxford, Cincinnati, Praga, Budapesta). A absolvit ca șef de promoție al școlilor de design, arhitectură, arte și urbanism ale College of DAAP, Cincinnati. 

A primit premiul Bienalei de Arhitectură București în 2000, cu colecția “Spații imaginate” a Editurii Paideia, Marele Premiu ex-aequo, FIFAL 4, 1994, Premiul Juriului la Festivalul filmului despre Habitat, Japonia, 1996 și Premiul UAR pentru artă monumentală, 1997.

Are o bogată activitate editorială de specialitate, semnând ca autor, coautor și editor câteva zeci de titluri și studii, cum ar fi: „Arhitectura și Puterea”, „Bizanț după Bizanț după Bizanț: Teme ale arhitecturii românești în secolul XX”, „Spațiul sacru Reloaded”, „Cuvinte de folos pentru arhitecții de biserici și „Arhitectura memoriei”. Din 1990 publică în mod constant articole în presa românească și internațională.

A semnat scenarii și comentarii pentru filme documentare, cum ar fi: Arhitectura și Puterea (r. Nicolae Mărgineanu), Palate și Castele regale din România (r. Sorin Ilieșiu), 235 Times Bucharest (r. Doru Segal) și serialul Arhitectura ortodoxă în România secolului XX (TVR Cultural).

Împreună cu un colectiv de tinere cadre didactice și studenți a câștigat Concursul pentru Catedrala patriarhală ortodoxă Sf. Apostol Andrei și Înălțarea Domnului, organizat în 2002. În urma modificărilor de amplasament, însă, rezultatul concursului nu a mai fost respectat.