MEMORIAL, un film despre modelul părinților, valorile familiei, perseverență și temeritate.
Binele nu este o posibilitate, ci o obligație. Cu acest îndemn m-a întâmpinat doamna Cezara Mucenic, un om care poartă în privire, în cuvânt și în înfăpturi impresionata moștenire pe care a primit-o de la părinții săi, exemple vii ale spiritului de familie, un om care și-a înmulțit talanții prin alcătuirea unei arhive colosale, care îi poartă numele, și pentru care a lucrat peste 30 de ani. Întâlnirea noastră s-a petrecut sub același semn al memoriei, poposind la bornele istoriei celei de-a doua jumătăți a secolului trecut, la momentul stigmatizării Bucureștilor prin sistematizarea orașului din anii ‘80, impardonabilă ca motivație, scop și metodă, și care a schimbat radical viețile a peste 40.000 de familii ale căror locuințe au dispărut sub lamele buldozerelor și a rănit un popor în sufletul lui, în adânc, cum spunea părintele Constantin Galeriu, prin demolarea și scoaterea din matcă a mai multor biserici ortodoxe.
Cezara Mucenic este istoric de artă.
S-a născut în Bucovina și face parte dintr-una din familiile elitei educaționale de dinainte de Reforma învățământului instituită de regimul comunist în anii ’50. Împreună cu părinții săi și sora sa, regizoarea Mușata Mucenic, s-a aflat printre refugiații sosiți la București după cel de-al Doilea Război Mondial.
Este autoarea a peste 230 de studii istorice dedicate Bucureștilor (articole, capitole și cărți), printre care se numără: The Kretzulescu Palace and its Surroundings, Yesterday and Today (în colaborare), Case, palate, biserici, străzi mari și mici în Bucureștii secolelor XIX și XX (în volumul colectiv București. 550 de ani de la prima atestare documentară), Străzi, piețe, case din vechiul București.
Este creatoarea unei arhive unice de documente legate de arhitectura Bucureștilor, arhivă care îi poartă numele, rod al muncii sale neobosite de peste 30 de ani. Impresionanta și inedita sa lucrare de doctorat se intitulează Arhitectura civilă a Bucureștilor în secolul al XIX‑lea și a devenit un foarte apreciat punct de referință în domeniu.