EROINELE NUCȘOAREI

Un film despre libertate, demnitate și solidaritate

Grupul de rezistență din comuna Nucșoara, județul Muscel (în prezent Argeș) s-a format în primăvara anului 1949. În iarna precedentă, lt. Toma Arnăuțoiu, originar din Nucșoara, a fost contactat de col. Gheorghe Arsenescu, și a discutat cu acesta de mai multe ori despre posibilitatea organizării unui grup de rezistență anticomunistă. Grupul urma să intervină pentru a neutraliza autoritățile locale în momentul când declanșarea anticipatului război dintre anglo-americani și Uniunea Sovietică ar fi deschis calea spre schimbarea regimului comunist din România.

În luna martie, în momentul plecării în munți, grupul era format din 16 membri, dintre care patru femei. Urmărit neîncetat timp de nouă ani, grupul din ce în ce mai restrâns, rămas sub comanda lui Toma Arnăuțoiu, se va confrunta direct cu trupele de securitate, o parte dintre membrii săi fiind arestați sau uciși. Erau urmăriți și prietenii sau rudele lor. Din grup au supraviețuit, într-o ascunzătoare săpată în stâncă pe înălțimea Râpele cu brazi, lângă satul Poenărei: frații Toma și Petre Arnăuțoiu, Constantin Jubleanu, Maria Plop, precum și copilul ei și a lui Toma Arnăuțoiu.

În urma unui act de trădare, aceștia au fost arestați, iar Constantin Jubleanu a fost ucis. Tribunalul Militar al Regiunii a II-a i-a condamnat la moarte pe frații Arnăuțoiu, dar și pe alți 14 oameni care i-au ajutat timp de nouă ani, cât au fost urmăriți. Cei 16 au fost executați la Penitenciarul Jilava în noaptea de 18 spre 19 iulie 1959.

Maria Plop a fost condamnată la închisoare pe viață. Ioana, fiica lui Toma Arnăuțoiu și a Mariei Plop, a fost dusă la orfelinat. După doi ani a fost adoptată de o familie din București. Ioana avea să descopere cine au fost părinții ei naturali abia după 1989. Pe baza dosarelor Securității și a fotografiilor păstrate în arhiva CNSAS, completate cu mărturii ale unor supraviețuitori, Ioana a putut reconstrui istoria grupului Arnăuțoiu.

Între 1949 și 1958, alte 30 de femei s-au implicat în ajutorarea partizanilor.  Femeile implicate în lupta de rezistență de la Nucșoara, au dus mesaje partizanilor, arme, hrană, de multe ori în condiții extrem de periculoase, strecurându-se printre cordoanele formate din trupe de securitate și miliție.

Femeile care i-au ajutat pe luptătorii anticomuniști din Grupul de rezistență de la Nucșoara nu știau ce este eroismul, și, poate, nici nu există acest cuvânt. Au știut, însă, că solidaritatea, abnegația și compasiunea lor le poate duce în spatele gratiilor. Și-au riscat în mod conștient libertatea și chiar viața, din convingere și din devotament față de consătenii lor care au luptat împortiva comunismului.

 

(sursa: www.eroinenucsoara.ro)