COPILUL LUI DUMNEZEU, un film despre copilărie, creativitate și educația creștină.

Copilăria nu este doar un segment de timp din viața unui om în care acumularea de cunoștiințe primează, ci este ca o țară în care suveran este sufletul curat al copilului. Educația nu este doar o ocupație care ține de intelect și de dezvoltarea unor aptitudini, ci este o artă nobilă și o lucrare sfântă. Până la șapte ani părinții sunt modelele absolute al copilului sau, cel puțin, așa ar trebui să fie. După aceea însă dascălul trebuie să preia și el ștafeta și, într-un tandem echilibrat, să facă o echipă indestructibilă cu părinții. Există, însă, un culoar pe care acest maraton trebuie să se desfășoare și el se numește creativitate. Aceasta este spațiul în care poți face ca nevoia de mirare a copilului și imaginația lui nativă să dea rodul cel bun. În același timp, însă, creativitatea copiilor poate deveni un izvor de cunoaștere pentru cei mari. Despre toate acestea ne vorbește un om care și-a dedicat mai mult de 50 de ani din viață studierii creativității copiilor, dezvoltând o metodă proprie de stimulare a acesteia care îi poartă numele – metoda Zaica.

Dorel Zaica este pictor, grafician și scriitor. A fost profesor și director al Liceului “Nicolae Tonitza” din București.

Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, secția pictură de șevalet, Dorel Zaica a participat, începând cu anul 1968, la numeroare expoziții, saloane de picture anuale și bienale din toată lumea. 

Considerat primul profesor de creativitate din România, el a descoperit în anii ’70 o metodă pedagogică de stimulare a imaginației copiilor.

A publicat câteva cărți cu rezultatele muncii sale: “Exprimentul Zaica”, „Cronică involuntară. Mărturisiri la vârstă copilă” și „Copilăria poeziei”.

Dorel Zaica este considerat ca fiind cea mai importantă și originală figură a pedagogiei artistice românești.