COFETĂRIA LUI DUMNEZEU, un film despre cale, căutare și har cu scriitorul ANDREI DÎRLĂU
Omul de azi, omul recent, omul contrastelor și al contradicțiilor, trăiește într-un permanent paradox. Bătrânii de demult ne-ar fi spus că suntem “alăturea cu drumul”. Cei de azi, vorbindu-ne în termeni moderni, ne-ar zice că suntem “deviați de la traseu”. Și asta pentru că GPS-ul nostru spiritual, duhovnicesc, cel cu care suntem înzestrați de la Sfântul Botez, are nevoie permanent de “revizie tehnică”.
Ispitele lumii de azi ne aruncă pe căi lăturalnice, pe care noi mergem orbecăind. Preferăm iluzia și optăm pentru aventuri care ne îndepărează de Cale. Asta ne face să nu mai putem vedea miracolul, să nu mai înțelegem minunea, să dormităm într-o stare bolnăvicioasă. De cele mai multe ori, cu condiția să fim treji sau să tindem spre trezire, viața noastră e un balans între ce vrem și ce putem, ce-am dori să fim și ce suntem, ce vrea lumea de la noi și ce putem să-i dăruim.
Scriitorul Andrei Dîrlău are curajul cel bun și ne dăruiește mărturisirea sa directă, rostită fără ocolișuri, spunându-ne cum L-a găsit pe Hristos: “Aceasta e mărturia pe care vreau s-o aduc eu, cel pe care Dumnezeu l-a scos din rătăcirea şi sminteala religiilor orientale, pentru a-l aduce la cunoaşterea Adevărului.”
Trăim în vremuri în care e nevoie să mărturisim fără amăgiri, să privim lumea lui Dumnezeu ca pe un miracol, precum și este, și să ne luăm credința în serios. Este timpul în care trebuie să-L luăm pe Hristos în serios. Altă cale nu-i.
ANDREI DÎRLĂU este teolog, scriitor, traducător și editor. A absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine (engleză, spaniolă, chineză) și Facultatea de Relații Economice Internaționale a Academiei de Studii Econimice din București. Din 2008 este licențiat al Facultății de Teologie Ortodoxă “Justinian Patriarhul” din București. Este Doctor în teologie ortodoxă al Universității “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.
Este autor și coautor al unor că unor titluri precum: Cartea lucrurilor tainice (variațiune pe o temă de Borges), China harului, Părintele Adrian Făgețeanu și crucea Rugului Aprins, Corectitudinea Politică. Marxismul Cultural, noua utopie.